Calendar module icon

Calendar

View All Calendars is the default. Choose Select a Calendar to view a specific calendar. Subscribe to calendar notifications by clicking on the Notify Me button, and you will automatically be alerted about the latest events in our community.

Event Details

Return to Previous
Download Agenda
Date:
June 19, 2018
Time:
6:00 PM
Location:
Town Hall - School Committee Meeting Room
Address:
333 Washington Street
5th Floor

Brookline, MA 02445
Contact:
617-730-2430
Email:
Facebook Twitter Google Plus Email

School Committee Meeting-includes 30-Year Staff Recognition starting at 5:30 PM (Town Hall, School Committee Room)

Tuesday, June 19, 2018


DOCKET
SCHOOL COMMITTEE MEETING
TUESDAY, JUNE 19, 2018
6:00 PM – 10:15 PM
WALSH SCHOOL COMMITTEE ROOM, 5TH FLOOR, TOWN HALL
STATUTORY NOTICE OF THIS MEETING HAS BEEN FILED WITH THE TOWN CLERK.
THE PUBLIC IS INVITED TO ATTEND.
NOTE: All times are approximate.
6:00 PM (45 minutes)
1. STAFF RECOGNITIONS
a. Teachers/Staff with 30 Years of Service (Ed Clancy, Central; Brian Crapo, Coolidge Corner School; Elizabeth Gelotte, Coolidge Corner School; Oakley Hoerth, Coolidge Corner School; James Mellett, Brookline High School; Mary O’Connell, Brookline Early Education Program; Dave O’Hara, Coolidge Corner School; Shelley Stevens, Brookline High School; Elizabeth Williams, Coolidge Corner School)
6:45 PM (5 minutes)
2. ADMINISTRATIVE BUSINESS (David Pollak)
a. Calendar: See Page 3
b. Consent Agenda
i. Past Record: June 13, 2018 School Committee Meeting (Joint Meeting)
ii. Past Record: June 6, 2018 School Committee Public Hearing (Joint Public Hearing)
iii. Out-of-State Student Trips: Brookline High School Grades 10-12 Alternative Choices in Education Program (ACE) to Appalachian Mountain Club, Alexandria, New Hampshire; September 13, 2018- September 14, 2018 and September 27, 2018-September 28, 2018
6:50 PM (15 minutes total; 3-5 minutes/person, depending on number of speakers)
3. PUBLIC COMMENT People may sign up in advance, or sign in upon arrival.
7:05 PM (2 hours and 20 minutes)
4. PRESENTATIONS AND DISCUSSIONS OF CURRENT ISSUES
7:05 PM (20 minutes)
a. Brookline High School Competency Determination Report for the Class of 2018 and the Class of 2019 
(Anthony Meyer, Brookline High School Headmaster, and Hal Mason, Brookline High School Assistant Headmaster)
7:25 PM (30 minutes)
b. Steps to Success Partnership Presentation (Shoma Haque, Steps to Success Executive Director and Meg Maccini, Sr. Director of Programs)
7:55 PM (45 minutes)
c. Update on School Lunch Program Financial Status (Mary Ellen Dunn; Matt Gillis, Director of Operations and Facilities; and Gus Travassos, Food Service Director)
8:40 PM (30 minutes)
d. Consideration of Proposed Policies
i. Proposed Public Schools of Brookline Home Instruction Policy (2nd Reading/Proposed Vote)
(Michael Glover and  Nicole Gittens)
ii. Proposed Public Schools of Brookline Meal Charge Policy (1st Reading)
(Michael Glover and
 Mary Ellen Dunn)
iii. Public Schools of Brookline Wellness Policy Regulatory (Michael Glover and
Correction (Proposed Vote) Mary Ellen Dunn)
9:10 PM (15 minutes)
e. Registration for Fee-based Busing (Mary Ellen Dunn)
9:25 PM (5 minutes)
5. SCHOOL COMMITTEE ACTIONS
a. Proposed Vote to Approve Brookline Early Education Program (Mary Ellen Dunn)
Tuition Increase
b. Proposed Vote to Accept Funds from the Brookline High School Innovation Fund  (Mary Ellen Dunn) 
c. Proposed Vote to Amend the Summer 2018 Extended School Year Pay Rates (Mary Ellen Dunn)
9:30 PM (10 minutes)
6. SUPERINTENDENT’S REPORT (Andrew Bott)
9:40 PM (30 minutes)
7. SUBCOMMITTEE AND LIAISON REPORTS
a. Finance (Susan Wolf Ditkoff)
b. Capital Improvements (Helen Charlupski)
c. Curriculum (Barbara Scotto)
d. Government Relations (Helen Charlupski)
e. Policy Review (Michael Glover)
f. Additional Liaisons and Updates
10:10 PM (5 minutes)
8. NEW BUSINESS
a. Review of the Executive Session Minutes of the School Committee Meetings on November 19, 1998; December 3, 1998; December 17, 1998, and January 7, 1999
9. ADJOURNMENT